GeTID 2011

U Kiseljaku je od 9-11. juna održan Drugi međunarodni naučno-stručni simpozij grafičkih tehnologija i dizajna „GETID 2011“ u prostorijama Hrvatskog doma.
Organiziranjem trećeg po redu Simpozija grafičkih tehnologija i dizajna “GeTID”, nastavljena je i proširena razmjena iskustava između naučnih radnika, istraživača i stručnjaka u oblasti grafičkih tehnologija u Bosni i Hercegovini i zemalja regiona, Hrvatske, Srbije i Slovenije.
Simpozij je otvoren konferencijom za novinare na kojoj su se prisutnim medijima ispred Fakulteta za tehničke studije obratili Dekan Fakulteta prof.dr. Salim Ibrahimefendić i dr. Nihad Selimović, predsjednik Organizacionog odbora “GeTID 2011”.
Općina Kiseljak je bila generalni pokrovitelj ovog Simpozija, a načelnik Općine Kiseljak, gosp. Mladen Mišurić Ramljak je pozdravio aktivnosti Fakulteta za tehničke studije i istaknuo višegodišnju uspješnu saradnju između lokalne uprave i ove obrazovne institucije.
Koorganizatori Sipozija ove godine je bio Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu ispred kojeg se prisutnim novinarima obratio prof. dr. Milorad Krgović, pozdravljajući ovakav oblik razmjene znanja i iskustava istraživača i stručnjaka u oblasti grafičkih tehnologija i dizajna.
Kao urednik Zbornika “GeTID 2011”, prof. dr. Darko Babić sa Grafičkog fakultet Sveučilišta u Zagrebu je prisutne upoznao sa programskim sadržajem Simpozija, te kvalitetom naučno-stručnih radova predstavljenih u njemu.
Drugog i trećeg dana Simpozija, učesnicima su predstavljeni radovi kroz sljedeće sekcije: Suvremena grafička tehnologija, Inovacije materijala u grafičkoj industriji, Ekonomski aspekti u grafičkoj proizvodnji i ekologija te Grafički dizajn i multimedija.
Učesnici iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine su imali priliku učestovati u diskusijama nakon prezentacija i razmijeniti mišljanja o najnovijim tokovima u oblasti grafičkih tehnologija i dizajna. Simpozij su pratili i student Fakultata za tehničke studije koji su ovom prilikom imali uvid u najnovija istraživanja na Institutima koja se bave problematikom grafičkih tehnologija u region, kao i naučni rad svojih kolega sa završnih godina.
Simpozij je završen prijemom delegacije Simpozija kod Načelnika općine Kiseljak. Gosti su bili zadovoljni organizacijom Simpozija i već je dogovoreno učešće nekoliko prezentiranih studentskih radova na sličnim simpozijima u regionu, ako i daljnja saradnja između Fakulteta za tehničke studije u Kiseljaku i fakulteta u regiji.

PROGRAM - GeTID 2011